Donderdag 25 juli 2024
Een voorproefje van PARK Groenewoud
Interview met Wouter IJssel de Schepper, architect en associate-partner bij Kraaijvanger Architects.
Bij stedelijke ontwikkelingen is de start cruciaal. Spannende tijden dus voor Kraaijvanger Architects die de uitdaging heeft aangenomen om de eerste deelprojecten van PARK Groenewoud te ontwerpen. Associate-partner en architect Wouter IJssel de Schepper vertelt over hun visie en plannen voor deze nieuwe wijk in Utrecht.
Bovenstaande schets en beelden komen uit het beeldkwaliteitsplan. Het beeldkwaliteitsplan beschrijft de gewenste beeldkwaliteit van de bebouwing en de buitenruimte en bevat toetsbare criteria. Het is een verbindend element tussen landschap, architectuur en stedenbouw. Het plan geeft aanbevelingen en richtlijnen voor de vormgeving van bebouwing en de inrichting van de ruimte.
De eerste stappen
"Kraaijvanger Architects heeft ontwikkelaar en eigenaar Loostad vanaf het begin bijgestaan om op deze speciale plek een woonwijk te maken. Nu mag ons bureau ook de eerste twee deelprojecten ontwerpen bestaande uit appartementen (sociale huur, midden huur en vrijesector)," vertelt Wouter enthousiast. "Het is een mooie verantwoordelijkheid om de aftrap te nemen. Altijd spannend omdat er nog veel valt te verkennen. Deze eerste deelprojecten gaan als een katalysator dienen voor de totale gebiedsontwikkeling, en wordt de toon gezet om tot uitmuntende kwaliteit te komen voor het geheel."
Ontwerpteams
Wouter: “Met dit in gedachten wordt er per deelproject een sterk ontwerpteam samengesteld, bestaande uit een architect, constructeur, installatieadviseur en bouwfysisch adviseur. Samen zorgen zij ervoor dat de 31 deelprojecten niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook duurzaam, energiezuinig en functioneel.”
Groen, water en industrieel karakter
PARK Groenewoud zal een wijk worden waar groen en water een verbindende rol spelen. Wouter: "De auto wordt ondergeschikt gemaakt, met veel parkachtige openbare ruimte en gelegenheid tot spelen. Aan de noordkant blijft de iconische kraan van de oude asfaltfabriek staan, wat een industrieel karakter toevoegt aan het gebied. De architectuur van de woongebouwen zoekt aansluiting bij de thematiek van het stedenbouwkundig ontwerp. “
Meer dan een huis, een thuis
Met een plan om 1.650 woningen te bouwen, bestaand uit sociale huur-, middenhuur- en vrijesector-woningen, richt PARK Groenewoud zich op het creëren van een gemengde en inclusieve woongemeenschap. "We willen dat mensen op een identiteitsrijke plek binnenkomen en elkaar kunnen ontmoeten," zegt Wouter. "Het gaat niet alleen om het bouwen van woningen, maar om het creëren van een thuis. Niet een massaproduct maar een plek die echt hun eigen is." Bij de indeling van de woningen staat keuzevrijheid centraal. "We bieden een woningindeling die optimale vrijheid en mogelijkheden biedt. Mensen kunnen hun woning en leven op hun eigen manier indelen."
Een wijk die verbondenheid ademt
Een bijzondere benadering is de manier waarop Kraaijvanger de woningen ontwerpt om verbinding te stimuleren op ieder niveau. Een open en uitnodigend design van de begane grond, ruimte voor ontmoeting rond en in de gebouwen, en doorkijkjes naar buiten als je op je verdieping aankomt. “Een raam aan het eind van de gang, zorgt dat je altijd die connectie hebt met de buurt," licht Wouter toe. Deze doordachte ontwerpkeuzes dragen bij aan een gevoel van gemeenschap en thuiskomen op meerdere schaalniveaus: de buurt, de gebouwen en de individuele woningen. PARK Groenewoud wordt een unieke en aantrekkelijke woonwijk, waar bewoners zich thuis voelen, midden in het groen en met een vleugje industrieel erfgoed. Met de eerste ontwerpen in de maak, houden we je graag op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in dit onderscheidende project.
Over Kraaijvanger Architecten
Kraaijvanger Architects is in Utrecht bekend van het Stadskantoor en het hoofdkantoor van de Rabobank. Zij zijn vanaf het begin betrokken en tekenden samen met Urbis en Bureau Sant en Co het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan.